![](/media/lib/270/n-simon-3e3341ea76c89604f1d0e88ac39b4502.jpg)
Minerały potwierdzają istnienie antropocenu
3 marca 2017, 17:12Jakiś czas temu pojawiła się propozycja uznania nowej epoki geologicznej – antropocenu. Jej zwolennicy argumentują, że człowiek wywiera tak wielki wpływ na Ziemię, że mamy do czynienia właśnie z nową epoką geologiczną. Teraz zyskali oni kolejny argument potwierdzający ich hipotezę.
![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
TMAO pomoże określić zagrożenie niewydolnością nerek
2 lutego 2015, 13:50Naukowcy powiązali N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) - związek powstający podczas trawienia choliny i karnityny z jajek, czerwonego mięsa, wątróbki czy tłustego nabiału - z przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).
![](/media/lib/396/n-bielenie-6ca6506198d6acd69e03ecf1b4775176.jpg)
Na Wielkiej Rafie Koralowej odnotowano bielenie o rekordowym zasięgu
8 kwietnia 2020, 11:18Wielka Rafa Koralowa doświadcza trzeciego masowego bielenia w ciągu pięciu lat. Tegoroczny epizod dotyczy bardziej rozległych obszarów niż poprzednie.
![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
![](/media/lib/178/n-wegloweplanety-bc36b931a93789e66c3b96691ace5803.jpg)
Wiele węgla do odkrycia
22 grudnia 2015, 13:42Za pomocą metod statystycznych obliczono, że na Ziemi występuje co najmniej 145 nieodkrytych jeszcze minerałów zawierających węgiel. Twórcy Carbon Mineral Challenge zachęcają amatorów i profesjonalistów do zapisania swojego nazwiska w historii. Wszystko, co trzeba zrobić, to znaleźć nieopisany jeszcze minerał.
![](/media/lib/469/n-arktykakanada-47de6a3c8c4b5ca602d111a034c0043d.jpg)
W Arktyce rośnie ryzyko, że wirusy znajdą sobie nowych gospodarzy
1 września 2021, 09:08Z powodu zmian klimatu w Arktyce rośnie ryzyko, że wirusy znajdą sobie nowych gospodarzy, informują naukowcy z University of Ottawa. Kanadyjscy uczeni odkryli, że zwiększenie ilości wody, która z roztapiających się lodowców wpływa do Lake Hazen – największego pod względem objętości jeziora na północ od koła podbiegunowego – jest powiązane ze zwiększeniem ryzyka, iż wirusy zainfekują nowy gatunek.
![](/media/lib/515/n-slodzik-f5404e78766e7f1838d7fd07e4502054.jpg)
Badania sugerują, że popularny słodzik może zwiększać ryzyko ataku serca i udaru
28 lutego 2023, 10:18Badania przeprowadzone przez Cleveland Clinic wskazują, że stosowanie jednego z najpopularniejszych słodzików – erytrytolu (E968) – powiązane jest z ze zwiększonym ryzykiem ataku serca i udaru. Szczegóły badań zostały opisane na łamach Nature Medicine.
![](/media/lib/564/n-ewolucja-2ac7df398ad7c76b4761d4332f2ce8e8.jpg)
Nowe prawo ewolucji obejmuje nie tylko organizmy żywe
17 października 2023, 09:13Dziewięciu uczonych z Carnegie Institution of Science, California Institute of Technology, Cornell University oraz filozofów z University of Colorado, zaproponowało istnienie nowego prawa ewolucji. Obejmuje ono nie tylko układy biologiczne. Zdaniem badaczy, ewolucja jest czymś powszechnie występującym w złożonych systemach
![](/media/lib/581/n-slodzik-3ed76312eb932dbd92bc9da76d051fe6.jpg)
Kolejny popularny słodzik zwiększa ryzyko udaru i ataku serca
6 czerwca 2024, 12:08Popularny słodzik, ksylitol, dodawany jest do dietetycznych napojów, past do zębów czy gum do żucia. Można go kupić również w pastylkach czy proszku do samodzielnego słodzenia napojów czy potraw. Jak jednak możemy przeczytać w najnowszym numerze European Heart Journal, naukowcy połączyli używanie ksylitolu ze zwiększonym prawdopodobieństwem ataku serca i udaru. Eksperymenty w laboratorium sugerują, że słodzik prowadzi do tworzenia się skrzepów.
![](/media/lib/529/n-mieso-7f6026a60cac4757d22ab997cb25686a.jpg)
Czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju demencji
17 stycznia 2025, 10:19Spożywanie czerwonego mięsa to znany czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób. Nowe badania, przeprowadzone przez Mass General Bringham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute (MIT i Harvard), wykazały, że czerwone mięso – szczególnie przetworzone – zwiększa ryzyko demencji. Co więcej, naukowcy wykazali, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa takimi źródłami białka jak orzechy, rośliny strączkowe czy ryby, zmniejsza ryzyko demencji o około 20%.